Funksjonen til stomien i Planter

June 5

Funksjonen til stomien i Planter


En stomi (flertall er stomata) finnes på undersiden av et blad. Alle levende planter har mange stomata. Planter utviklet seg fra grønne alger ca 400 millioner år siden, og kan ikke leve på land uten stomata. Faktisk, botanikere vurdere deres utvikling en av de viktigste trinnene i utviklingen av landplanter. Stomata holde plantene i live og også bidra til å holde planeten Jorden sunt ved å absorbere karbondioksid fra atmosfæren.

stomi Funksjon

En plante ytre lag, dets epidermis, dekkes tett av voksaktig interlocking celler som beskytter den mot tørre forhold og solens skadelige UV-stråler. Stomata, noe som betyr "munn" på gresk, er mikroskopiske hull som ligner små munner omgitt av hovne lepper, ifølge University of California i Berkeley. Hullene tillater anlegget å bevege karbondioksid, oksygen og vann gjennom bladene effektivt for fotosyntese og respirasjon. Den "lepper" er dannet av to celler, kalt vakt celler, som lukker stomata når visse betingelser er oppfylt.

vann Loss

Landplanter må beskytte seg mot uttørking men, mens karbondioksyd og oksygen beveger seg inn og ut av en plante, plante mister også vann. Estrella Mountain Community College bemerker at Cottonwood trær mister 100 liter vann i timen på en varm ørken dag. Ved å lukke stomata når anlegget har nok karbondioksyd for fotosyntesen, kan anlegget bevare dens vannstand. Vakt cellene åpnes og lukkes ved hjelp av fremgangs osmose, som er bevegelse av vann i anlegget å gå fra celle til celle. Guard celler akkumuleres kalium, noe som fører vann inn ved osmose, som fører til at cellene blir hovne og bue bort fra hverandre, åpne hullet. Det motsatte skjer når vaktceller tett - de mister kalium og vann blader. Når en plante står overfor tøffe forhold, som tørke, et hormon som kalles abscisinsyre fører stomata å stenge tett for å unngå dehydrering.

Dag og natt

I de fleste planter, stomata åpen på dagtid for fotosyntese og tett om natten. Det er tre ting som spør stomata å åpne igjen ved daggry, sier University of Texas. Disse er tilstedeværelsen av lys og, derfor, er potensialet for fotosyntesen; uttømming av karbondioksid i luftrommene i bladet, og 24-timers syklus at plantene beholde. Hvis plassert i totalt mørke, planter fortsatt åpne sin stomata, akkurat som om lyset hadde kommet.

Klima forandringer

Stomata finnes i plantefossiler hjelpe forskere som studerer klimaendringer, ifølge University of California i Berkeley. Antallet stomata per kvadrattomme av bladet overflaten gir informasjon om atmosfæren der det anlegget levde. Nivå av karbondioksid i jordatmosfæren endrer seg over tid. Når atmosfæren inneholder mye karbondioksid, vil planter med noen stomata være felles. Når karbondioksidnivået er lavt, planter med mye stomata vil dominere.


© 2020 urbancellarsmd.com | Kontakt oss: webmaster# urbancellarsmd.com