Hva er meningen med asiatiske og orientalske liljer?

March 20

Hva er meningen med asiatiske og orientalske liljer?


Liljer er sanne pærer som vokser i hele den nordlige halvkule. De er generelt hardfør hele USA og det sørlige Canada.

De fleste horticulturists dele liljer inn i fem grupper: asiatiske liljer, orientalske liljer, Tiger liljer, Trumpet liljer, og Turk hatten liljer. Mange hjem gartnere er forvirret om forskjellene mellom asiatiske og orientalske liljer. Begge gruppene er lett å vokse i hjemmet hagen.

asiatiske Liljer

Asiatiske liljer er innfødt til Sentral-og Vest-Asia og har vært dyrket i hagene for mer enn 3000 år. Noen asiatiske liljer er referert til som asiatiske Hybrider fordi de er krysninger med nordamerikanske liljer. De asiater har det bredeste utvalget av farger er tilgjengelig i liljer, med blomstrer i alle nyanser av gult, oransje, rosa, rødt og hvitt, samt bi-farger. Asiater vokse 2 til 4 fot høy og har blomster 4 til 6 inches tvers. De er sjelden velduftende. Asiater vanligvis blomstrer i slutten av mai eller begynnelsen av juni og bo i blomst for 2 eller 3 uker.

Oriental Lilies

Orientalske liljer er hybrider mellom to typer japanske liljer, Lilium auratum og Lilium speciosum. Korset ble gjort i 1869 av amerikanske horticulturist Francis Parkman. Disse august bloomers vokse opp til 6 fot høy og har store blomster som kan være så mye som 12 inches tvers. De er svært velduftende, særlig om natten. Orientals kommer i nyanser av hvitt, rosa og rødt, og ofte har hevet flekker på innsiden av kronbladene kalles papilliae. De to mest kjente varianter av orientalske liljer er mørk rosa Stargazer og store, hvite Casablanca.

Asiatiske og Oriental Lily kultur

Asiatiske liljer er sol-elskende pærer, så plante dem der de vil få minst 5 eller 6 timer med sol per dag. Plante dem 4 til 6 inches fra hverandre med bunnen av pære 8 inches under jordnivå. De vil vokse i USDA sone 3 og 4 med vinter mulch beskyttelse og i sone 5 til 9 uten mulch. Som alle liljer, de trenger god drenering, spesielt om vinteren, men vær sikker på at de får tilstrekkelig fuktighet i vekstsesongen. De kan plantes om våren eller høsten.

Orientalske liljer bør bare plantes om våren. Plass dem 4 til 6 inches hverandre og 8 inches dyp (til bunnen av lyspære) i fruktbare, godt drenert jord. Det er spesielt viktig at de har god drenering i vinter. De er hardføre fra USDA sone 5 og 6 med vinterbeskyttelse til Zones 7 til 9 uten. De høyere typene kan trenge staking; det er best å sette inn innsatsen når planting for å unngå uhell piercing pære. Orientals gjør best når delvis skyggelagt, spesielt fra den varme ettermiddagssolen.

Fôr liljer med en generell gjødsel med en 1-2-1-forhold eller med en spesiell pære gjødsel tidlig på våren og igjen 2 måneder senere.

Forplante begge typer liljer ved å fjerne de små pærer som danner rundt bunnen av hoved pære eller ved å fjerne de bulbils (små lyspærer) som noen ganger vises i et bladfeste etter blomstring. Disse små pærer vil blomstre i 2 eller 3 år. Formering gjøres best i høst.

Bruke Lilies in the Garden

Asiater kan plantes i massene i midten av blomsterhager, siden de er en god overgang høyde mellom lave dyrkere i front og høyere planter i ryggen. De er gode følgesvenn planter for tidlig roser.

Orientals er så høye at de er best brukt som aksent planter mot baksiden av blomsterbed, hvor plantene foran dem vil skjule sin høye stengler og stakes. Pass på å plante dem nær vinduer og terrasser slik at du kan nyte sin duft.

Liljer kan være giftige for husdyr, så bruk dem med forsiktighet i blomsterbed tilgjengelig for hunder og katter.

Liljer i populærkulturen

Hvite liljer har lenge symboliserte renhet og kyskhet i mange kulturer, men i middelalderen var de også et symbol på kvinnelig seksualitet. Liljer var så elsket av grekerne at de trodde blomstene sprang fra melken av gudinnen Hera. Kristne knytte liljer med Jomfru Maria, og til den kinesiske, de symboliserer sommer og overflod. Liljer er populære for begravelser fordi de symboliserer for mange den restaurerte uskyld av sjelen etter døden.

Liljer er fødselen blomsten for de som er født i mai.


© 2020 urbancellarsmd.com | Kontakt oss: webmaster# urbancellarsmd.com