Forskjellen mellom vannplanter og landplanter

April 23

Forskjellen mellom vannplanter og landplanter


Selv om de tidligste plantene utviklet seg i akvatiske miljøer, over tid, unike funksjoner utviklet for å tillate for livet på land begynner ca 425 millioner år siden. Forskjellene mellom de to miljøene krever ulike fysiologiske strukturer og tilpasninger. For eksempel kjøp av nødvendige mineraler, næringsstoffer og gasser varierer mellom vann og land, samt moduser av reproduksjon, og effekten av tyngdekraften. Her er noen karakteristiske kjennetegn av vann og landplanter fremhever hvordan de takle kravene fra sine respektive miljøer.

Håndteringen av uttørking

Mens vannplanter er omgitt av vann, og kan lett oppta den fra sine omgivelser for å oppnå en av de tre essensielle bestanddeler som er nødvendig for fotosyntese, er landplanter nødvendig å ha måter å både skaffe vann når det er mangelvare, transportere den til alle celler og beskytte seg fra trusselen om fordampning og uttørking. Landplanter har derfor utviklet røtter for å nå vannkilder dypt i jorden og arbeider som transport vesikler, i motsetning til de holdfasts at noen vannplanter har, som bare fungerer som anker. I tillegg landplanter, i motsetning til de fleste vannplanter, har voksaktig neglebånd som dekker toppen av bladene for å motstå fordampning.

Spesielle egenskaper for gassutveksling

På grunn av tilgjengeligheten av karbondioksid varierer så mye mellom vandig og terrestrisk miljø, vann og landplanter har hver utviklet unike funksjoner som fungerer godt sammen med sine respektive miljøer. Vannplanter, for eksempel, avtale med den lave tilgjengelighet av karbondioksid ved å ha særskilte gasskammer for å lagre karbondioksid for bruk under perioder med mangel. Landplanter, i motsetning, har karbondioksid lett tilgjengelig i luften, men for å få tilgang til det, må de åpne porene i bladene uten at for mye tap av vann. Derfor har de spesielle porer som kalles spalteåpninger som linje undersiden av bladene og kan lukkes når uttørking er en overhengende trussel.

Overvinne tyngdekraften

På land, i motsetning til i vann, planter må forholde seg til tyngdekraften, noe som gjør det vanskeligere for vann til å reise opp gjennom stammen for å nå bladene, der fotosyntesen foregår. For å overvinne dette problemet, spesielle transportfartøy kalt Margen er til stede i landbaserte anlegg, som beveger seg i vannet oppover mot tyngdekraften ved trekkraften av transpirasjon. Også landplanter inneholder mye mer kitin i cellene som utgjør deres stammer, leverer nok kraft til å holde dem oppreist.

Metoder for reproduksjon

Vannplanter dra nytte av deres vandig miljø ved å få av med enkle metoder for reproduksjon. De kan enten bare dele seg og formere seg, eller de kan slippe sperm og egg, som flyter ned i vannet og danner sporer som vil vokse inn i nye planter. Landplanter, men krever et beskyttelsesetui for sine kjønnsceller, og slik at de har frø, og er avhengige av ulike former for befruktning som fugler og insekter.


© 2020 urbancellarsmd.com | Kontakt oss: webmaster# urbancellarsmd.com